Snabba tips
  • Har du flera lån så börja med det lån som har högst ränta, alltså det dyraste lånet. Det tjänar du mest på att lösa snabbt.
  • Har du fått ett oväntat tillskott i kassan så som ett arv, vinst på spel eller liknande? Kanske är bästa användningen av dem att lösa ett dyrt lån?
  • Har du flera dyra små lån kan du försöka ta ett stort billigare lån och lösa alla de dyra lånen med detta. Då kan du spara mycket pengar varje månad.
Fler smarta tips..

Samla lån / lösa dyra lån

Har man flera olika lån med hög ränta, som kostar mycket pengar varje månad är det en intressant tanke att man kanske kan samla dessa lån till ett enda större lån som är billigare. Tanken med att samla sina dyra lån är att man hittar en bank / långivare som är villig att ge dig ett stort lån med hyfsat låg ränta som täcker in flera eller alla gamla lån. Då kan man direkt lösa de dyra små lånen och byta bort deras höga räntor mot en låg ränta.

Lös dyra lån / samla lån för att spara pengar

På det här viset kan man dra ner på räntekostnaderna ganska mycket och spara mycket pengar varje månad. Dessutom har man fördelen att det är klart enklare att hålla koll på ett enda lån än flera olika, som man ska betala varje månad. Lånen samlas på ett ställe och kostar mindre. Det är bara fördelar med detta. Det gäller bara att man kan hitta ett stort lån som är markant billigare än de lån man redan har och att man kan bli godkänd för detta.

Vilken typ av lån vill man bli av med?

Lån och andra krediter så som kreditkortsskulder kan vara ganska dyra och äta upp mycket pengar varje månad. Detta gäller speciellt mindre privatlån så som SMSlån och dyrare privatlån hos mindre långivare. Det kan även vara avbetalningsköp som man har skött dåligt. Om man har varit dålig på att sköta betalningarna kan det dessutom läggas på ytterligare skuld och dröjsmålsränta osv. Sådant gör att lånet blir ännu dyrare.

Dessa små lån med hög ränta vill man givetvis gärna slippa. Kan man bli av med några sådana dyra lån och istället hitta ett bra och billigt lån som täcker alla så gör det en stor skillnad varje månad och det kan göra skillnaden mellan att gå minus varje månad och att gå plus - eller att inte ha någon marginal alls eller att få till en del sparande. Har du dessa små dyra lån är det alltså en bra idé att se över möjligheten att lösa dem genom att samla lånen till ett stort. Det finns dock en del saker att tänka på när man gör detta.

Olika alternativ när man vill samla lånen

Vill man samla lånen finns det huvudsakligen två typer av lån att välja på och det är antingen privatlån eller bolån. Dessa har båda sina sidor och vilket alternativ du väljer beror huvudsakligen på din ekonomiska situation och ifall du har en bostad som du möjligen kan belåna.

Bolån

Om du har en bostad som inte är fullt belånad går det att ta ut ett större lån på denna bostad för att kunna samla dina andra lån. Detta är det bästa alternativet om möjligheten finns då bolån normalt har de lägsta räntorna som man kan få. Ta därför och kolla om denna möjlighet finns innan du tar någon annan typ av lån.

Om du kan låna eller ej styrs i första hand av ifall du har någon bostad som går att låna mer på eller belåna. Du måste givetvis äga en bostad som går att belåna till att börja med. De flesta har tagit ett bolån för att ha råd att köpa sin bostad och där finns givetvis begränsningar när det gäller hur mycket man kan låna och vilken belåningsgrad man kan få. Om du ska kunna använda din bostad för att låna pengar till att samla dina andra lån så behöver du ha lite marginaler på ditt bolån.

Antingen kan det vara att du redan har amorterat en hel del på ditt bolån och således har sänkt din belåningsgrad eller att din bostad har ökat i värde en del sedan du köpte den. Du kan med fördel höra med banken vad de säger om att låta dig låna lite mer med din bostad som säkerhet. Detta lån är vanligtvis billigare än ett privatlån då banken har god säkerhet i din bostad.

Privatlån

Det finns billiga privatlån och dyra. Många privatlån från lite mindre långivare och där man kan låna lite mindre belopp, t ex 5 000 kr till 50 000 kr, kan ha riktigt höga räntor på lånen. Dessa lån kan vara sådana som du nu sitter med och skulle vilja samla till ett stort bättre lån. Det finns givetvis även större och billiga privatlån och det är sådana du ska titta på om du vill samla lånen till ett enda lån. Du behöver då hitta ett lån som har klart bättre ränta än de lån du förnärvarande sitter på. Du måste givetvis även lyckas bli godkänd för samlingslånet.

Blancolån som de också kallas går normalt att få från ca 10 000 – 400 000 kr och beroende på hur många små krediter du har tagit på dig får du välja hur mycket du behöver låna när du ska samla dina lån. Det kan tänkas att du måste sikta på de större summorna i det här fallet. Fördelen med detta är att i princip alla större banker erbjuder just denna typ av lån till sina kunder. För att få ett privatlån av denna storlek krävs det att du har en ordnad ekonomi som klarar av lånet.

Bra att veta om att samla lån och lösa dyra lån

Privatlånet är förmodligen det vanligaste alternativet för folk som vill samla sina dyra lån och krediter. Många långivare gör reklam för att de erbjuder dig att samla lånen och kanske kan du även få en specialdeal om det är detta som är skälet till att du lånar. Att samla sina lån är ju faktiskt ett ansvarsfullt och ekonomiskt skäl att ta ett lån, t ex om man jämför med att pengarna ska gå till en semesterresa eller något annat. Detta lån gör ju att du sparar pengar varje månad och får bättre marginaler i din ekonomi.

Om du bara hade ansökt om ett vanligt lån och banken tittade på din ekonomi kan det tänkas att du skulle ha blivit nekad att låna eftersom du har många gamla lån och höga kostnader. Har man dålig ekonomi och små marginaler så brukar banken inte tycka att man klarar ett lån. För den som samlar sina gamla lån kan det dock bli enklare att få låna då banken vet att du kommer att förbättra din ekonomi avsevärt så fort du har fått ett lån från dem. Då blir det plötsligt mycket mer utrymme i ekonomin.

Av detta skäl bör du se till att meddela långivaren att du ska samla dina lån. Ofta kan man göra detta direkt i sin ansökan. Då vet de att det finns speciella förutsättningar här som gör att du har ett starkare skäl att få ditt lån godkänt. Förmodligen kommer långivaren att gå igenom med dig vad du har för gamla lån och räkna på hur mycket du kommer spara varje månad genom att samla lånen hos dem istället. När de har lite information kan de avgöra om de tycker att du kan få ett lån.

En medsökande kan ofta vara en bra lösning om banken är tveksam till att låta dig låna. Det är en ytterligare person som står med på lånet och som lovar att gå in och hjälpa till med betalningarna ifall du av något skäl inte vill eller kan betala av lånet enligt planen. Den personen måste givetvis också ha en godkänd ekonomi för att det ska fungera. Fundera igenom lånet noga i förväg om du ska ha en medsökande då denne kan bli fullt ansvarig för hela lånet om du inte kan betala och då har du riskerat ekonomin för någon familjemedlem eller vän.