Snabba tips
  • Har du flera lån så börja med det lån som har högst ränta, alltså det dyraste lånet. Det tjänar du mest på att lösa snabbt.
  • Har du fått ett oväntat tillskott i kassan så som ett arv, vinst på spel eller liknande? Kanske är bästa användningen av dem att lösa ett dyrt lån?
  • Har du flera dyra små lån kan du försöka ta ett stort billigare lån och lösa alla de dyra lånen med detta. Då kan du spara mycket pengar varje månad.
Fler smarta tips..

Lösa privatlån

Det lån som man kanske oftast löser ifall man har lyckats spara ihop lite extra pengar är förmodligen ett privatlån (eller blancolån som det också kallas). Det är inte speciellt konstigt då de flesta lån är privatlån i någon form.

Lösa dyra privatlån

Även mindre lån så som SMSlån är i grunden ett privatlån fast med lite mindre lånebelopp och kortare löptider. Den typ av privatlån vi ska gå igenom i denna artikel är dock den typ där man vanligen lånar mellan ca 10 000 kr och 400 000 kr och med en återbetalningstid på minst ett år.

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet och lånet har inte en bunden ränta, vilket är positivt för dig som vill lösa ditt privatlån i förtid. Det är nämligen så att man kan lösa ett privatlån i förtid när som helst och utan några extra kostnader alls. Det är bara att göra extra betalningar helt fritt. Detta innebär att du har möjlighet att göra dig av med onödiga lån om du har lite pengar över (eller kan samla ihop lite pengar) på ett ganska enkelt sätt och på så vis spara pengar.

Ska man lösa privatlån i förtid?

Privatlån kommer som sagt i många olika storlekar och former och det är inte helt ovanligt att lite mindre nischade långivare erbjuder mindre lån, t ex mellan 10 000 kr och 50 000 kr, med en lite högre ränta jämfört med de stora bankerna. Dessa lån kan tyvärr bli ganska dyra att betala på varje månad och ifall du vill lösa ett lån i förtid kan sådana lån vara bra att rikta in sig på. Då kan man spara in ganska mycket pengar varje månad på minskade räntekostnader.

Du måste själv ta ett beslut ifall du vill lösa ditt lån i förväg eller betala in extra på lånet. Du bör väga in hur din ekonomi ser ut, ifall du har extra pengar att lägga på detta och vilken vinst du kan göra på att lösa lånet. I vissa fall är det en väldigt bra idé att lösa ett lån i förväg, om det är ett dyrt lån och du har pengar som kan avvaras till detta. I andra fall kanske det inte är nödvändigt.

Titta på de lån du har och avgör om de är värda att lösa. Det finns både billiga och dyra privatlån så det är inte givet att du behöver betala av det i förväg. Ett dyrt lån, med en hög ränta, kan du med fördel betala av. Speciellt om lånet är lite mindre så att du kan betala tillbaka hela lånet utan att för den delen göra av med alla sparpengar. Är det ett lite billigare lån så är det inte säkert att du behöver lösa det utan kan lägga pengar på annat istället.

Enkelt kan man säga att det nästan alltid är bra att återbetala ett mindre privatlån så snabbt som möjligt då detta kan ge ganska stora besparingar. Det går givetvis alltid att återbetala ett stort och lite billigare privatlån i förtid om man har pengar, då det ju blir en besparing. Men här ska man först och främst betala tillbaka andra skulder, som ofta är dyrare och dessutom kan man även räkna på ifall det är bättre att t ex investera pengarna istället för att lösa lånet.

Om du tror att avkastningen från investeringarna med marginal kommer att överstiga besparingen du får genom att återbetala lånet så kanske du helt enkelt ska gå den vägen istället. Det är en större risk givetvis då amortering på lån är en säker investering och t ex aktier och fonder är lite mer osäkert.

Dyra privatlån kan sänka din privatekonomi

Det är som sagt de dyra mindre privatlånen som ofta gör skada på din ekonomi. Ett privatlån är ett lån där man kan använda pengarna till lite vad som helst och det innebär ofta att folk lånar pengar bara för att kunna köpa saker som de annars inte haft råd med eller till och med för att få ekonomin att gå runt. Att låna på detta vis är inte speciellt bra då det utsätter ekonomin för en stor risk. Detta speciellt om man tar ett dyrare privatlån (där räntan kan vara t ex 25 - 30 % istället för 5-10 % som de billigare lånen kan ligga på).

Om man dragit på sig ett eller flera av dessa dyra privatlån kan det gå ganska hårt åt din ekonomi då det försvinner onödigt mycket pengar i ränta och amortering varje månad. Detta gäller även t ex kreditkortsskulder och avbetalningsköp. Det blir extra illa om man av något skäl inte har betalat tillbaka på sitt lån och fått betala dröjsmålsräntor och andra avgifter. När man inte betalar så läggs dessa extra avgifter på det gamla lånet och gör att det blir mycket större och dyrare.

Att lösa dessa dyra lån kan göra extremt mycket för att bättra på din ekonomi. Givetvis är det klart svårare att klara av att lösa sina dyra lån om man har en dålig ekonomi och ont om pengar, men ifall det finns någon möjlighet att göra det så är det en stor förbättring.

Du som har sett tv-serien Lyxfällan på 3:an vet att dyra lån oftast är en väldigt stor bov som äter upp mycket pengar och det brukar vara en av de viktigaste åtgärderna i programmet att man hittar extra pengar för att betala av de dyraste och dåligaste lånen. Om man klarar detta kan det sparas in massor av pengar varje månad och då kan man få sin budget att gå ihop.

Hur löser man ett privatlån?

Alla långivare har sina egna rutiner i de flesta fall och för återbetalning av ett lån i förtid är det samma visa. Proceduren är i grunden lika - du kan själv välja fritt att återbetala mer pengar än vad som har bestämts tidigare enligt återbetalningsplanen och det kostar inget extra - men det kan tänkas att långivarna har olika administrativa tillvägagångsätt som måste följas. Bästa är att helt enkelt kontakta långivaren och fråga hur du ska gå till väga för att betala av hela eller delar av lånet. De kommer att ge dig instruktioner, som bör vara enkla, och sen är det bara att sätta igång.

Något som är viktigt att veta är att man som sagt inte behöver lösa hela lånet på en gång utan det går att göra extra inbetalningar när man vill. Varje extra återbetalning som du gör kommer att sänka månadskostnaderna aningen och det gör att du återbetalar lånet snabbare totalt. Det blir mindre att betala i ränta totalt eftersom du har lånat pengarna i kortare tid.