Snabba tips
  • Har du flera lån så börja med det lån som har högst ränta, alltså det dyraste lånet. Det tjänar du mest på att lösa snabbt.
  • Har du fått ett oväntat tillskott i kassan så som ett arv, vinst på spel eller liknande? Kanske är bästa användningen av dem att lösa ett dyrt lån?
  • Har du flera dyra små lån kan du försöka ta ett stort billigare lån och lösa alla de dyra lånen med detta. Då kan du spara mycket pengar varje månad.
Fler smarta tips..

Lösa smslån / mikrolån / snabblån

Smslån eller mikrolån som det också kallas har blivit väldigt populära under de senaste åren, vilket inte är speciellt överraskande då det är ett enkelt sätt få låna en mindre summa för att täcka upp ett mindre akut behov. Eftersom de flesta smslån bara sträcker sig över 30 eller 60 dagar gör detta att det kanske inte är speciellt aktuellt att lösa lånet tidigare men räntan på denna typ är även klart högre än för vanliga privatlån, så det finns en viss vits så länge man är snabb på att återbetala lånet.

Lösa lån - Lösa smslån, mikrolån, snabblån

Då smslån egentligen bara är ett litet privatlån med kortare löptid så är det inget som säger att man inte kan lösa det i förväg. Det går hur bra som helst att lösa ett smslån när som helst utan någon extra kostnad. Det är bara att betala in pengarna i förväg. Samtidigt är frågan hur mycket man verkligen sparar på att göra detta då det är så pass korta lån.

Eftersom snabblån ofta har en så kort återbetalningstid så måste man lösa lånet snabbt om det ska vara någon större mening. Annars sparar man inte mycket pengar. I de flesta fall kanske man inte sparar så mycket på att lösa ett litet snabbt lån av detta slag, så länge man inte återbetalar lånet nästan direkt efter att man har tagit det.

Dessutom är risken att man inte har pengarna som krävs för att återbetala lånet snabbt, om man nu inte bara ångrar sig och återbetalar de lånade pengarna direkt. Om man kommer på att man inte vill ha lånet direkt efter att man har tagit det så kan man givetvis ångra sig på detta vis. Du slipper då oftast de flesta kostnaderna men tänk på att eventuella uppläggningsavgifter inte återbetalas. Har lånet inga avgifter utöver ränta så är det enklare att lösa lånet och minimera sina kostnader.

Att lösa smslån / mikrolån med längre löptid

Många mikrolån sträcker sig som vi skrev bara över 30 dagar vilket betyder ett återbetalningstillfälle. Men det finns även lite större mikrolån som man kan söka och det är inte alls ovanligt att dessa ska återbetalas över en längre tid. För vanliga smslån är de vanligaste löptiderna 30, 60 eller 90 dagar. Hur lång löptid du kan välja beror huvudsakligen på vad du vill ha för lånebelopp. De större beloppen har ofta automatiskt längre löptider, även om du ibland kan välja mer fritt. Vissa långivare har dessutom speciallån där du kan låna små belopp i stil med smslån men där lånets löptid kan vara ännu längre, t ex upp till ett år.

De lite större lånen som du tar i t ex 60 eller 90 dagar (eller ännu längre) innebär lite större möjligheter om du vill lösa lånet i förtid då du har mer tid att göra detta. Då blir det plötsligt lite mer intressant att betala tillbaka lånen tidigare än vad återbetalningsplanen säger. Och det ska inte alls vara något problem att göra detta. Att lösa ett smslån / mikrolån tidigt ska heller inte kosta dig något extra.

Eftersom ett snabblån eller smslån har en kort löptid och själva lånet också oftast är ett litet belopp så som 1000 - 10 000 kr så är det inte säkert att du sparar några enorma summor på att betala tillbaka lånet i förtid. Dock kan det röra sig om ganska stora procentuella besparingar jämfört med vad du hade fått betala om du hade följt betalningsplanen. Du kan spara många hundralappar eller till och med tusenlappar på att lösa smslån i förtid.

De längre lånen har flera inbetalningstillfällen, t ex efter 30 dagar och 60 dagar så där har du ett naturligt tillfälle att göra en större inbetalning. Du kan förmodligen betala tillbaka pengar även tidigare än så men det krävs då att du vet hur du ska gå tillväga för att göra en inbetalning. Du kan med fördel kontakta långivarens kundtjänst om du vill veta hur proceduren ser ut och för att få hjälp att lösa ditt snabblån.

Fundera igenom ditt smslån innan du lånar

Ett lån med så kort löptid som ett smslån behöver lösas väldigt snabbt om det ska vara lönt. Om du vill lösa ett smslån innebär det förmodligen att du har ångrat ditt lån helt och hållet och att du helt enkelt vill återbetala de pengarna som du har fått låna. Det ska inte vara några problem att göra detta rent praktiskt och du kan då ta kontakt med långivaren för att ta reda på hur man smidigast gör en snabb inbetalning.

Det man ska tänka på är att det förmodligen inte kommer att vara helt kostnadsfritt även om du ångrar ditt lån snabbt. Du får alltid betala ränta för den period du har lånat pengarna, äve om det bara skulle vara några dagar. Det allra viktigaste är att lånet inte har någon uppläggningsavgift för den kommer du aldrig få tillbaka. Även om du betalar tillbaka alla pengarna en dag efter du tagit ditt lån så försvinner denna avgift bort. Dock slipper du givetvis det mesta av räntekostnaderna. Kolla därför att ditt lån inte har en uppläggningsavgift, för då blir det mindre värt att lösa lånet.

Om du väljer att lösa ditt snabblån så kort efter att du tagit lånet innebär det förmodligen att du inte har tänkt igenom lånet speciellt noga. Kanske var det ett impulslån som du tog för att du ville köpa något som du egentligen inte hade råd till. Att låna på det viset är inte speciellt bra och kan leda till ekonomiska problem. Så ett väldigt bra råd är att alltid fundera igenom lånet noga innan man tar det. Fundera på om du verkligen har råd till lånet (det kostar ju en del extra) och ifall du verkligen behöver köpa det som du ska ha pengarna till. Det är klart bättre att spara ihop pengar till sådant man vill köpa jämfört med att låna eller köpa på kredit.

Det är så mycket bättre att låta bli att låna helt och hållet än att komma på i efterhand att lånet var en dålig idé. Även om du rent praktiskt skulle kunna lösa ett mikrolån och återbetala allt utan att dra på dig så mycket kostnader så är det ändå onödigt att du ens kom så långt. Genom att tänka efter och hantera sin ekonomi på ett ansvarsfullt sätt slipper man många problem.